Quantcast
Channel: NRKbeta » media
Viewing all articles
Browse latest Browse all 66

Sluker Facebook norske medier i 2016?

0
0

Apple, Google, Facebook og Snapchat vil at mediehus skal publisere sakene sine direkte hos dem. De tar seg av teknologien bak. Algoritmene ta seg av distribusjonen. Du får nyheter spesialtilpasset dine behov og ønsker.

For godt til å være sant? Det må norske medier nå ta stilling til, for Facebook er på frierferd i Norge.

Først ute

Det er Facebook som har kommet lengst. Med sitt format «Instant Articles» tilbyr de en spesiell måte å vise nyhets-artikler i Facebook. Det innebærer at…

  • Mediehusene må inngå en avtale med Facebook
  • Mediehusene publiserer sakene sine direkte til Facebook
  • Artikkelen åpnes øyeblikkelig i Facebook-appen
  • Facebook og mediehusene deler artikkelens annonseinntekter

Med en mediebransje i krise er mange nå bekymret for at mediene gir fra seg alt for mye kontroll over innholdet sitt til store utenlandske teknologi-selskaper.

Mangeårig Schibsted-redaktør Bernt Olufsen skrev i går på sin blogg at 2016 er året hvor han blir erstattet av en algoritme. Det er leit.

Det er kanskje et noe medie-sentrisk utgangspunkt, men å gå fra redaktørstyrte medier til algoritmestyrt distribusjon kan få større samfunnsmessige konsekvenser. Det er et problem om vi alle havner i vårt eget algoritmestyrte ekkokammer. Spesielt når det vi ikke vet hvordan den fungerer. All ære til de som prøver å finne ut av det.

Facebooks flørting med mediene

La oss se nærmere på hvorfor Facebook er så interessert i nyheter og de som lager dem.

– Facebook vet at det å forstå hvilke artikler brukerne deres leser og kommenterer, vil øke evnen deres til å forutse brukernes interesser og behov – og dermed kunne gi dem mer relevant reklame, sa Mark Cuban til Fortune i 2011.

Man kommer nemlig ikke så langt som sosialt medie om man ikke kan tilby spennende innhold. Facebook er derfor avhengig av at mediehusene, råvareprodusentene, skaper ting som du har lyst til å oppsøke Facebook-strømmen din for å se.

I 2011 lanserte derfor Facebook og Guardian et banebrytende samarbeid. En byttehandel hvor Facebook fikk innhold, og Guardian trafikk.

Guardian la ned sin egen nettside, og flyttet alt over til en Facebook-app.

Guardians "Social Reader" Skjermbilde via Alicia Lutes hos Hip Genius
Guardians «Social Reader» Skjermbilde via Alicia Lutes hos Hip Genius

Hver eneste artikkel du leste ble sømløst delt på Facebook. Slik kunne venner kommentere artikkelen du nettopp leste, uten at du selv trykket på «del»-knappen. Også aktører som Netflix prøvde det samme.

Eksperimentet ble avsluttet etter et års tid. Guardian opplevde manglende kontroll over eget innhold, og da Facebook justerte sine algoritmer stoppet trafikken brått. Selv om det ikke ble videreført, viste det tidlig hvor mye kontroll Facebook kunne få over et mediehus.

Neste stopp: mobilen

Tiden gikk og tidene forandret seg. Nå skulle det satses mobilt. Eksperimenteringen med medier og mobil kulminerte i appen Facebook Paper, som kun er tilgjengelig i USA. Der var alle tidligere forestillinger om en nyhets-app kastet ut, og den brukte mulighetene som ligger i mobilens touch-skjerm og sensorer på en fascinerende måte. Paper fikk straks skryt av en samlet design-bransje.

Brukertallene nådde aldri de store høydene, men mange av funksjonene har nå dukket opp i Facebooks hoved-app.

En av dem er hvordan artiklene presenteres. I Paper fikk utvalgte medieorganisasjoner utforme sin egen forhåndsvisning av artiklene, med farger, font, logo og byline. Trykket du på artikkelen ble du tatt til en ekstern nettside som det tok en stund å laste inn.

Tid er som kjent penger, og i denne sammenhengen er det tapte annonsepenger om man ikke orker å vente.

Facebook Papers artikkelpresentasjon
Facebook Papers artikkelpresentasjon

Instant-artiklene tar dette et steg videre. Det er ikke bare innsalget av artikkelen som er spesialtilpasset Facebook-appen, men selve artikkelen.

Instant-artikler fra Atlantic, Guardian og Bild i Facebook
Instant-artikler fra hhv. Atlantic, Guardian og Bild i Facebook

Artiklene fyller skjermen med tekst, grafikk, bilder, kart og videoer. Facebook har publisert en video som forklarer formatet på 1 minutt.

20 utvalgte mediehus, blant dem BBC og Guardian var med i første omgang. Nå er utvalget voksende, og ligger i dag på ca 350. Funksjonen ble også nylig tilgjengelig på Android. Dette åpner for langt større trafikk til sakene.

Mange mediehus bruker allerede Facebooks Instant articles

Hastighet eller frihet?

Nedsiden med å gå med på dette, er altså at man må gi fra seg kontrollen på innholdet sitt. Det har eksempelvis NRK fått erfare, da Facebook slettet programmet Newtons video om pubertet.

Programleder Line Jansrud har gjennom Newtons pubertetsserie lært barna om både pupper, jentetiss, guttetiss, kjønnshår og stemmeskiftet. Men episoden om eggløsning og mensen ble for mye for Facebook. Foto: NRK
Programleder Line Jansrud har gjennom Newtons pubertetsserie lært barn om både pupper, jentetiss, guttetiss, kjønnshår og stemmeskiftet. Men episoden om eggløsning og mensen ble for mye for Facebook. Foto: NRK

Selv Kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen er bekymret:

Det virker ikke å bekymre Facebook nevneverdig.

Fokuset deres ligger på økt brukervennlighet og kort lastetid. Det siste er svært viktig for Facebook, og har blitt presentert som en av de viktigste grunnene til at mediehus bør benytte seg av tilbudet:

Hastighet er den viktigste funksjonen for all programvare som kjører på mobiltelefoner.

Produktsjef hos Facebook, Chris Cox til Verge

Men dette gjelder ikke bare for deg og meg. På global skala ønsker Facebook å «bli internett». Dette skjer blant annet gjennom initiativet Internet.org, som skal gi internett til delene av verden som ennå ikke er tilkoblet. Lignende prosjekter fra Google og Tesla er også godt i gang, selv om de blir møtt med sterke protester for måten de går fram på.

Dette er bakteppet som gjør at Facebook nå satser tungt på å gjøre tjenestene sine bedre å bruke på mobil.

Facebook vil bruke minimalt med data, men likevel oppleves lynraskt. Også i land som India, Egypt, Kenya og Paraguay.

I sine egne kontorer har de stengt desktop-versjonen av siden sin og strupet hastigheten på nettet. Slik får de selv erfare hvordan brukerne opplever tjenesten når nettet er tregt eller ikke tilgjengelig.

Chris Cox, produktsjef i Facebook Foto: Ian Kennedy (Flickr)
Chris Cox, produktsjef i Facebook Foto: Ian Kennedy (Flickr)

Inntar Norge

Klassekampen spekulerte tirsdag om funksjonen snart lanseres i Norge.

Tidligere sjefredaktør i svenske Aftonbladet, Jan Helin, kritiserte i sommer mediehus som inngikk avtaler med Facebook:

Store internasjonale medier legger seg uten forbehold på andres plattformer med eget innhold. Det vil jeg ikke gjøre, det må man være veldig nøye med, fordi du gir bort relasjonen du har med dine lesere til en algoritme du hverken forstår eller kan kontrollere.

Jan Helin til Dagens Næringsliv i juli

Tidlig i desember skrev han likevel på sin blogg at Aftonbladet nå er i full gang med å teste ut Facebooks Instant-artikler. Den ferskeste er fra 5. januar i år.

Norske VG, som i likhet med Aftonbladet eies av Schibsted, har hatt en annen tilnærming.

Ifølge Klassekampen har digitalredaktør Ola Stenberg tidligere uttalt at han kommer til å gripe sjansen til å publisere på Facebook når sjansen byr seg i Norge. Til Dagens Næringsliv sa han i november følgende:

Min holdning til store aktører som Facebook og Google er at man må gå åpent inn i alle muligheter som kommer.[…] Hvis Facebook tar kontakt med VG, så lytter vi gjerne.

VGs digitalredaktør Ola Stenberg til Dagens Næringsliv

NRKbeta kjenner til at Facebook har invitert flere norske medier, NRK inkludert, til samtaler om produktet.

Samtidig samler den norske mediebransjen seg til felles front mot det som truer deres livsgrunnlag. Adblocking er et eksempel.

Den norske mediebransjen diskuterer veier ut av mediekrisen. Her fra paneldebatten "Ut av krisen - inn i fremtiden" med Aftenposten, NJ, DR og Romerikets Blad Foto: Nordiske mediedager
Den norske mediebransjen diskuterer veier ut av mediekrisen. Her fra paneldebatten «Ut av krisen – inn i fremtiden» med Aftenposten, NJ, DR og Romerikets Blad Foto: Nordiske mediedager

For godt til å være sant?

Facebooks tilbud til mediehusene som velger å samarbeide er tilsynelatende godt. Mediehusene beholder 100 % av inntektene om de selv selger annonsene i artikkelen. Om Facebook leverer annonsen, går 70 % av inntektene til mediehusene.

Historien viser at dette neppe vil vare.

Scott Galloway er professor ved NYU og sier at Facebook har klart å gjennomføre det største lokkepris-trikset i markedsføringens historie.

– Først overbeviste de merkevarer og andre virksomheter om å investere store ressurser i å bygge og samle sitt publikum på Facebook. Deretter begynte de å ta betalt for tilgangen til dem, sa han på DLD-konferansen i januar i fjor.

Der du i tidlig Facebook-historie kunne nå godt over 100 % av dine følgere med innholdet du publiserte, ligger nå den «organiske» trafikken (den du ikke betaler for) på rundt 6 %. Dette gjør at virksomheter i realiteten ikke får tilgang til sine fans uten å betale Facebook. Dette er lukrativ business.

Washington Post har gått lengst med Facebooks Instant-artikler. De har valgt å publisere alle sine saker der og trafikkveksten har ført til at de har blitt større på nett enn selveste New York Times.

Det framstår som forlokkende å samarbeide med Facebook når dette er utsiktene, men vil det vare? Skal vi tro eksemplene fra Guardian og Galloway, vil det neppe det.

Hjelp, vi mister brukere!

New York Times har mistet store deler av sin forside-trafikk de siste årene. Dermed har en hel bransje begynt å snakke om forsidens død, og søkt til sosiale medier som Facebook. Sistnevnte står for stadig større andeler av trafikk til mediehusene.

Forsidetrafikken til New York Times 2011-2013 Kilde: New York Times Innovation Report
Forsidetrafikken til New York Times 2011-2013 Kilde: New York Times Innovation Report

Her i Norge er forholdene litt annerledes enn i USA. Trafikken til norske forsider ligger stabilt høyt. Dette er glitrende forklart av Amedias Pål Nedregotten i en artikkelserie som ble Vox Publicas mest leste i fjor.

Sett i denne sammenhengen er ikke norske medier like avhengige av livbøyer fra Facebook og andre teknologiselskaper som amerikanske medier virker å være. Om de vil ta Facebooks utstrakte hånd er derfor ennå usikkert.

Norske medier ligger langt framme på brukeropplevelse, men i konkurranse med det store maskineriet til aktører som Facebook og Google kan det være vanskelig å holde tritt. Det er positivt å se at norske aktører lar seg inspirere av Facebooks brukervennlighet – som Aftenposten da de kopierte funksjonalitet fra nettopp Instant-artiklene – istedet for å ta i bruk Facebooks løsning tvert. Det gir dem langt større kontroll over både innholdet og brukerne.

Twitter Instant Articles?

En av de opprinnelige skaperne av Twitter, Evan Williams, har markert seg med store visjoner for presentasjon og distribusjon av digitalt innhold. Etter han forlot Twitter startet han plattformen Medium, som har blitt svært populær. Her skriver USAs president, entreprenører, tenåringer, dyktige journalister og mange flere.

Inspirert av Medium relanserte Facebook nylig sin notat-funksjon. Du kan nå skrive lange bloggposter på Facebook, som ligner svært mye på Mediums layout.

Teknologijournalist Neil Murray skriver denne uken at selv Medium ikke helt vet hva de skal bli, men at både Facebook og Twitter ønsker å bli det.

Og det kan se ut til at han fikk rett.

Denne uken har det nærmest blitt bekreftet at Twitter vil fjerne sin 140-tegns begrensning, og gi muligheten til å skrive opptil 10.000 tegn i en melding. Twitters sjef Jack Dorsey gikk onsdag ut og nyanserte dette. Selv om han ikke er helt konkret på hvordan det vil foregå, virker det som Twitter vil åpne for lange stykker tekst – men kanskje ikke i én tweet slik vi kjenner dem i dag.

Dermed kan en variant av Instant-artikler på Twitter bli en realitet, hvor man med et tastetrykk blir tatt til et nytt sted i appen hvor teksten (Les: artikkelen) presenteres. Ikke ulikt Facebooks Instant-artikler.

Har du prøvd Facebooks Instant-artikler? Synes du norske medier bør benytte seg av funksjonen?

Bla fram denne siden i Facebook-appen for å se flere eksempler på slike artikler.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 66

Latest Images